Приклади радянського фастфуду, які шокують нинішнього дитини

Дитинство народжених в 60-70-х було позбавлене бургерів, хот-догів, печива «Орео», цукерки «Чупа-Чупс» і жувальних гумок. Воно взагалі багато чого було позбавлено. І я, якщо чесно, не розумію агресивної ностальгії за Радянським Союзом, країні тотального дефіциту. Більш-менш був забезпечений продуктами столичний житель. Але чим далі до периферії, тим гірше жили люди, а полиці магазинів виглядали порожніми.

Тим не менш, радянський фастфуд мав місце і без “Макдональдса” і «Бургер Кінга». Не скажу, щоб це було завжди смачно, але були і прекрасні частування. Принаймні, це було дешево. А на безриб’ї, знаєте, морська капуста – риба. Що вважалося відмінною закускою в Радянському Союзі?

Аналоги бургера

Сосиски в країні розвинутого соціалізму були великим дефіцитом. Їх «викидали» на прилавки перед радянськими святами, за ними стояли годинами в черзі. Зате вареної ковбаси було багато. І була вона дуже дешевою, як зараз пам’ятаю, за 2,10 руб. за кіло. У часи мого дитинства жартували, що всі види такої ковбаси можна сміливо назвати «Вегетаріанськими». Продукт створювали з молока, туалетного паперу і ще чогось такого ж неаппетитного.

І адреналін, і повага: підводна фотографія – хобі для романтиків
Жінка показала, як кур’єр злякався гавкоту чихуахуа: відео
«Я знаю, що ви відмовитеся, але …»: ця фраза завжди допоможе досягти бажаного

Щоб хоч якось надати вареній ковбасі смакових якостей, її обсмажували з двох сторін у маслі. Кружечки деформувалися, їх краї піднімалися. Моя мама в таку ковбасну чашечку вбивала яйце і накривала сковороду. Виходив омлет в «м’ясній» упаковці.

На вулицях мого міста жваво торгували пиріжками з тельбухами. Коштували такі пиріжки 4 копійки. До речі, до цих пір є люди, які їх із задоволенням згадують. А от радянські біляші їсти було неможливо. Їх народну назву «тошнотики» як не можна точніше передає їх смак і користь для організму.

Аналоги сучасних солодощів

Задовго до появи печива типу «Орео» мами готували своїм дітям такі десерти. Адже випічка в країні Рад була під стать ковбасі. Економили на всьому: яйцях, цукрі, олії. У результаті виходило не печиво, а якийсь сухар. Але якщо змазати таку одну галету маслом і накрити іншою, то виходило цілком їстівне.

Був в СРСР і аналог «Чупа-Чупса». Для цього растапливали цукор і виливали його в формочку з паличкою на кінці. Такі «півники», «зірочки», «ведмедики» і навіть «револьвери» продавалися біля цирків, дитячих парків, на пляжах.

Ямочки на щоках дружини Петросяна: ознака простоти або аристократичності
Що забув Невілл? Секрети фільмів “Гаррі Поттер”, які бачили не всі
6 порад щодо запобігання зараження в ресторанах, стрімко відкриваються

Згущене молоко дефіцитом не була. Але занадто рідка консистенція не дозволяла робити з неї креми. Тому згущене молоко варили. Це був довгий і ризикований процес. Іноді банки вибухали, і замість поїдання торта доводилося відмивати кухню. Цим аналогом «Нутелла» можна було промащувати печиво – виходило ще смачніше, ніж з маслом.

Маленькі радості

Великим ласощами вважалося підсмажити на соняшниковій олії хліб з двох сторін, натерти його часником і так з’їсти. Схожа закуска є в країнах Середземномор’я. Тільки там використовується якісний хліб (хрустка тверда скоринка і пориста м’якоть) і оливкова олія першого віджиму. Радянським людям доводилося смакувати «цеглинка», більше схожий на шматок глини, з пісним маслом, якого в магазинах був тільки один вид.

Хрусткий омлет Феррана Адріа – потрібні тільки яйця, оливкова олія і чіпси
Голівуд повертається до графіку: “Фабрика мрій” продовжить роботу 12 червня
Мінімум грошей і часу: пара своїми руками побудувала столик для макіяжу

Але при цьому гарні були “гарячі бутерброди” – коли ковбасу і сир запікали в жарочних шафах, або, на худий кінець, в духовці.

Тому, якщо вам будуть розповідати, як добре і гарно жилося в Радянському Союзі, то згадайте ці ласощі, якими харчувалися звичайні радянські люди. Звичайно, були і якісні товари. Радянський харчопром тоді ще не знав пальмової олії і модифікованого крохмалю, тому шоколадні цукерки робили з какао-бобів, а морозиво – з вершків. А якою смачною була газировка з сиропом, а то і з подвійним! Ось про це варто й пожаліти.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code