У моєї бабусі завжди був вдома чайний гриб. Тепер і я дізналася, як його виростити

Чайний гриб стали використовувати в Росії в XIX столітті. Його завезли з Маньчжурії. Він швидко став популярним напоєм, оскільки володів приємним смаком і був схожий на російський квас. Його настій дуже люблять в Японії і країнах Південно-Східної Азії, де застосовують не лише для тамування спраги, але і в лікувальних цілях. У моєї бабусі на кухні завжди стояла банку з грибом, але останнім часом я дізналася про нього багато цікавого.

Різні назви та поширення

Його називають по різному: чайний, японський, маньчжурський, «Медуза». Але під цими назвами мається на увазі чайний гриб, який, в принципі, таким не є. Це симбіоз декількох видів дріжджів і оцтовокислих бактерій.

Про те, що чайний гриб прийшов зі Сходу, каже його азіатське назва – комбуча. Він, на думку дослідників, був винайдений на Цейлоні, звідки поширився на території країн південно-сходу Азіатського континенту, в тому числі Японію. За іншою версією його батьківщиною є Тибет.

Через Маньчжурію він проник в Росію. Звідти в країни балтії, Польщу, де його використовували в якості напою. У Німеччині гриб був досконально вивчений і знайшов промислове застосування – з нього почали виготовляти оцет.

“Будинок воскових фігур”: як Періс Хілтон допомогла хоррору зібрати касу
Стейк на грилі: шеф-кухар розкрив секрети приготування ідеального страви
У понеділок, 15 червня розпочнеться Петрів піст: на що звернути увагу віруючим

Чайний гриб. Розмноження та догляд

Виростити «Медузу» в домашніх умовах досить просто. Для цього необхідно взяти від зростаючого гриба невелику крихітку, яку поміщають в ретельно вимиту трилітрову банку. Приготувати міцний чай з розрахунку 100 гр. заварки на 1 літр киплячої води. Залишити настоюватися.

Після цього додати в нього 50 гр. цукру і перемішати так, щоб цукор розчинився. Остудити, процідити і додати в банку з відростком гриба. Покрити банку марлевою серветкою. Поставити в затінок. Після того, як пройдуть 8-10 днів, тонізуючий напій буде готовий.

Щоб гриб добре ріс і не хворів, він повинен постійно знаходиться в тіні при температурі 25 градусів. У прохолодних приміщеннях зростання гриба повністю припиняється. Також його потрібно регулярно зливати: через 2-3 дні влітку, а взимку через 4-6 днів.

Через 3 тижні гриб промивається чистою водою: якщо цього не робити, він починає буріти. Якщо не доглядати за грибом, він може захворіти і навіть померти. В цьому випадку він буде повільно опускатися на дно банки.

Корисні властивості та застосування

Він має форму медузи і складається з плівок. Зверху білявий і гладкий. А вже знизу відбувається життєдіяльність мікроорганізмів. У сприятливих умовах гриб починає швидко зростати і може заповнити собою всю ємність.

Напій чайного гриба використовується не тільки як тонізуючий, зміцнюючий організм, вгамовує спрагу, а також як народний засіб при лікуванні хвороб печінки і жовчного міхура, нирок, кишечника, сечового міхура.

Чайний гриб добре прибирає головний біль, знижує рівень шкідливого холестерину, стабілізує артеріальний тиск. Розчином чайного гриба лікують нежить, ангіна, тонзиліт. Він діє заспокійливо на нервову систему.

Застосування

Він зміцнює імунітет і чистить організм від шкідливих накопичень, впливає на стан волосся, нігтів і шкіри, покращує обмін речовин. Його п’ють мінімум за 1 годину до їжі, або через 3 години після неї. Порція прийому становить від 1/3 до 1 склянки. Його п’ють три рази в день.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code