Багато мої співвітчизники звикли вважати, що пельмені – чисто російська їжа, рецепт якої зародився в Сибіру. Насправді “варені пироги” є в меню дуже багатьох національних кухонь. Правда, рецепти виготовлення трохи розрізняються.
Інгредієнти для начинки
Це дивовижне блюдо, напевно, сподобається всім без винятку. Готують такі пельмені майже так само, як і наші традиційні: роблять бездріжджове тісто, подрібнюють інгредієнти для начинки, ліплять і варять в киплячій воді.
В даному випадку оригінальним є фарш. Для нього знадобляться наступні продукти:
- свинина (звичайно, можна замінити її та іншим м’ясом) – 0,5 кг;
- капуста пекінська (віджата, без соку) – 0,2 кг;
- зелена цибуля – 0,1 кг;
- соєвий соус – за смаком;
- сичуанський перець (можна замінити на звичний чорний) – за смаком;
- сіль (для капусти) – щіпка.
Коли всі продукти підібрані, можна починати приготування тіста. Цей процес тривалий, тому їм треба зайнятися раніше, ніж буде готова начинка.
Тісто для китайських пельменів
Кожна господиня вибирає сама – робити їй тісто будинку або купити готове в кулінарії. Але можу з упевненістю стверджувати, що пельмені з купленого тесту можуть розварюватися. Власноруч ж виготовлені “з нуля”, вони будуть крепенькими і дивовижно смачними.
Для тесту нам треба взяти 2 склянки борошна, просіяти через сито в глибоку миску. Потім потрібно в банку налити третину склянки теплого молока і 2/3 кип’яченої теплої води. Туди додаємо чайну ложку солі і перемішуємо, щоб вона розчинилася.
Засипати сіль відразу в борошно не рекомендується. Вона може погано розчинитися, збитися в одному місці. А при попередньому розчиненні цього легко уникнути.
Рослинна олія теж краще додавати в рідину. Його достатньо всього столової ложки. Сюди ж розбивають яйця – за бажанням. Я зазвичай беру 1 яйце і перемішую (не збиваю) з рідиною.
Потроху рідина додається в миску з борошном і відразу ж вимішується спочатку столовою ложкою, потім руками. Коли тісто перестане прилипати до рук і на дотик м’яке, пластичне, можна припиняти його вимішувати. Якщо воно вийшло туге, можна додати трохи теплої води, якщо занадто м’яке, розтікається на столі – борошна.
Готове тісто відставляють убік (але не в холодильник) і накривають тканиною, щоб воно не засохло.
Підготовка начинки
М’ясо пропускають через м’ясорубку.
Капусту дрібно шаткують ножем, злегка посипають сіллю і трохи чекають, щоб вона дала сік. Після цього її віджимають руками. Сік в начинці не знадобиться.
Зелений лук теж кришать ножем дуже дрібно, але не віджимають.
У ємності змішують м’ясний фарш, посипають його капустою і цибулею, перцем, додають соєвий соус.
Можна додати у фарш 3 зубчики подрібненого часнику, 1 столову ложку дрібно нарубаного імбиру – це на любителя.
Заключний етап
Можна ліпити пельмені. В Китаї вони бувають різних форм: трикутні, схожі на манти, і пирожкообразные зі складочками уздовж лінії ліплення.
Хтось воліє робити їх прямокутними, у вигляді конвертиків.
Пельмені можна варити в киплячій воді або скористатися пароваркою (мантоваркой) – кому як більше подобається.
Їдять пельмені паличками, вмочаючи їх у соєвий соус, гарячими. Можна перед подачею посипати їх подрібненою зеленою цибулею, перцем або подати з хріном, імбиром, кетчупом.
Але якщо комусь захочеться скористатися виделкою або навіть є ці китайські манти руками, ніхто не стане сперечатися. Хазяїн – барин! Приємного апетиту!