Івасів і оселедець – яка між ними різниця?

Люди у віці часто згадують, яким все було корисним і смачним кілька десятиліть тому. З особливим захопленням розповідають про рибу, виділяючи серед інших “оселедець івасі”. Вона вважалася справжнім делікатесом, була смачною і корисною. Але в якийсь момент рибка зникла з продажу.

На щастя, у наш час івасі знову можна знайти в магазинах. А чому вона користувалася особливою любов’ю і навіщо її потрібно обов’язково купити і приготувати – розповімо нижче.

В чому різниця

Прийнято думати, що івасі – оселедець, але насправді це не так. Далекосхідна сардина, морська риба роду сардинопсы, належить до сімейства оселедцевих і складається в родинних стосунках як з оселедцем, так і з дрібними кільками.

Про це говорить і назва, що перекладається з японського як “сардина”. Але для радянських громадян ближче і звичніше була оселедець, а сардина потрапляла на стіл досить рідко. Тому і прижилося торгова назва “оселедець івасі”.

Риба має невеликі розміри: поодинокі особини досягають 150 грамів. До речі, звична оселедець може важити навіть більше півкілограма. У довжину івасі досягає не більше 20 сантиметрів, а на довгому тілі можна побачити темні точки, які і є головною відмінністю від іншої риби.

Мінімум грошей і часу: пара своїми руками побудувала столик для макіяжу
Коли чоловік схуд, дружина теж вирішила взятися за себе: мінус 135 кг на двох
6 порад щодо запобігання зараження в ресторанах, стрімко відкриваються

Якщо говорити про смакові якості, то івасі має більш насичений смак. Її м’якоть особливо ніжна, але при цьому жирна. А корисність полягає в неймовірно великій кількості містяться в ній жирних кислот омега-3 – цілих 9%. Ця цифра вважається величезною для будь-якої промислової риби. Крім того, івасі – джерело поживних речовин, вітамінів, антиоксидантів і мікроелементів. фахівці вважають, що вона значно корисніше оселедця.

Цей вид сардини відмінно підходить для засолювання. Адже при цьому велика частина її корисних властивостей зберігається. А якщо замінити звичайну оселедець на івасі в салатах, можна здивувати гостей незвичним смаком, який надовго залишиться в пам’яті, а подруги ще довго будуть намагатися дізнатися, у чому секрет.

Зникнення

Так як риба була дуже популярна, промисловці виловлювали її у величезних кількостях. Не дивно, що на початку 90-х років вона зникла з магазинів, а виловлювати її стало заборонено. Хоча вчені вважають, що івасі підходить зграями до берегів раз в 25 років. Саме це пояснює її різка поява і зникнення. Таке вже було в 20-х роках минулого століття, після чого риба зникла в 40-х, а потім все повторилося в 60-х і в 90-х роках. Але це лише гіпотеза.

На сьогоднішній день івасі знову з’явилася, але улов її поки обмежений. Фахівці припускають, що найближчим часом популяція сардини почне збільшуватися. А поки ціна на івасі неприємно дивує, але можливо, в майбутньому рибка знову стане доступною.

Користь риби

Вчені вважають, що найкориснішим продуктом з івасі на прилавках є пресерви. Це пов’язано з жиром, яким вона так багата. Саме з-за нього таку продукцію називають лікувально-профілактичною. Ще радянські лікарі довели, що регулярне вживання івасі сприяє профілактиці інсультів та інфарктів. Тому варто придивитися до цієї рибці уважніше і неодмінно купити, побачивши її в магазині.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code